Het aantal kinderen met dyslexie neemt steeds meer toe. Tenminste, als je de cijfers van het CBS moet geloven wel. In de klas zie je deze trend duidelijk terug. Maar klopt dat wel? Gaat het altijd om dyslexie, of wordt dit weleens verward met een visuele disfunctie?

Een visuele disfunctie is een probleem in de oogsamenwerking, dit wordt vastgesteld door een functioneel optometrist. Een oogarts zal dit probleem niet vaststellen. Het gaat niet om een ziekte of afwijkende sterkte in de ogen, maar om de aansturing van de ogen door het brein en het verwerken van de informatie naar het brein toe.

De symptomen van dyslexie en van dit kijkprobleem lijken zeer sterk op elkaar. In beide gevallen heeft je kind mogelijk last van:

 • Hakkelend lezen
 • Radend lezen
 • Langzaam lezen
 • Wiebelende letters
 • Automatiseringsproblemen (zoals de tafeltjes leren)
 • Hardnekkige spelfouten
 • Problemen met het onderscheiden van klanken
 • Spiegelen van letters
 • Hoofdpijn na lezen
 • Verwarren van woorden en gezegden
 • beelddenken

Naast deze overeenkomsten zijn er ook verschillen. Een kind met dit kijkprobleem kan ook problemen hebben met ruimtelijk inzicht. Misschien is je kind een gevaar in het verkeer. Snel nauwkeurig kijken is in het verkeer een vereiste.

Afstand en snelheid inschatten is zo belangrijk

De reguliere zorg en scholen sturen je meestal niet naar een functioneel optometrist. Toch zou ik iedereen met een (mogelijk) dyslectisch kind wel adviseren om ook naar een professioneel functioneel optometrist te gaan. Deze optometrist kan in ieder geval dit kijkprobleem vaststellen of uitsluiten. Voor een onderzoeksbureau voor dyslexie ligt dat veel lastiger. Vandaar dat het kijkprobleem vaak over het hoofd wordt gezien.

Dit kijkprobleem is eenvoudig te verbeteren met visuele training onder professionele begeleiding. De leer- en leesproblemen van je kind worden dan veel minder. Breinoefeningen (links-rechts oefeningen) zijn een belangrijk onderdeel van visuele training.

Met een simpel blaasspelletje train je ook je brein

Het kan ook nodig zijn om te starten met reflex integratie. Dit zijn speciale oefeningen om actieve primaire reflexen alsnog te integreren. Normaal gesproken gaat deze integratie vanzelf, maar niet altijd. Daar hoef je ook niet altijd last van te hebben, maar het kan wel degelijk zorgen voor diverse blokkades. Motorische ontwikkeling, ontwikkeling van het brein en oogsamenwerking kun je niet los zien van elkaar.

Ook dyslexie klachten worden minder met breinoefeningen en met leren in beweging. Je traint hiermee het brein om beter te schakelen tussen linker en rechter hersenhelft. Breinoefeningen zijn niet ingewikkeld. Vaak vinden kinderen dit leuk, in ieder geval leuker dan extra lezen.

Met extra lezen en werkbladen van school oefen je meer van hetzelfde, op een manier die (nog) niet bij je kind past. Met breinoefeningen stimuleer je het brein waardoor het voor je kind makkelijker wordt om later over te schakelen naar het talig ingerichte onderwijs.

Wil je begrijpen hoe jouw kind de wereld ziet? Of begrijp je dat wel, maar ligt de communicatie met school hierover lastig? Ik help je. Mail voor de mogelijkheden naar: info@heksenketel.eu 

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *